Wet Kwaliteitsborging Bouw: Een nieuwe wet voor de bouwsector

Wkb - Wet kwaliteitsborging bouw

Er komt een nieuwe wet aan voor de bouwsector in Nederland: de Wet kwaliteitsborging bouw. Deze zal vanaf januari 2024 effectief zijn. Maar wat houdt deze Wet kwaliteitsborging voor het bouwen precies in? Wat gaat er door deze wet precies veranderen in de bouwsector, en wat betekent dat voor jou als zzp’er? In dit artikel vertellen we je meer over de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen en wat voor invloed dit heeft op jouw bedrijf.

Wat is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)? 

De overheid wil graag meer toezicht en controle in de bouw. Hierdoor kan zij controleren of bouwers zich aan de kwaliteitseisen houden. Het doel van de nieuwe Wet kwaliteitsborging in de bouw (Wkb) is dat de bouwbedrijven zelf de kwaliteit van hun eigen werk beter gaan controleren. Wanneer bouwbedrijven de kwaliteit van hun eigen werk controleren, kunnen veel fouten voorkomen worden. Daarnaast worden er voor de Wkb onafhankelijke kwaliteitscontroleurs ingezet die, nadat de bouwers zelf hun werk al hebben gecontroleerd, nog een aanvullende controle uitvoeren.

Wat gaat er veranderen in de bouw? 

Wat zijn de concrete verandering die door de Wet kwaliteitsborging in de bouw in 2024 zullen plaatsvinden? Wij zetten ze voor je op een rij: 

  1. De aannemer is verantwoordelijk voor de gevolgen van fouten die hij tijdens de bouw heeft gemaakt. De klant kan de aannemer vervolgens dwingen om die fouten te repareren. Dit geldt ook als de fouten pas later door de klant worden ontdekt. 
  2. Met ingang van de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen is de aannemer verplicht aan de klant te vertellen of hij verzekerd is tegen risico’s op schade, faillissement en andere gebreken. 
  3. De gemeente kan de bouw stilleggen als de gemeente of kwaliteitsborger een probleem tegenkomt. 
  4. Klanten kunnen zoals gewoonlijk 5% van het bouwbedrag parkeren bij de notaris. Dit wordt in de huidige situatie direct na oplevering uitbetaald aan de aannemer. Na ingang van de Wet kwaliteitsborging in de bouw wordt dit bedrag pas uitbetaald wanneer de klant aangeeft dat er geen gebreken zijn aan het gebouw, of dat alle fouten zijn gerepareerd. 
  5. Een belangrijk onderdeel van de nieuwe kwaliteitsborging wet is dat onafhankelijke kwaliteitscontroleurs tijdens de ontwerpfase en op de bouwplaats komen controleren of het gebouw aan de wettelijke technische eisen voldoet.

Met de nieuwe veranderingen die eraan komen met de Wet kwaliteitsborging bouw, is het belangrijk om je dus nog meer te richten op de kwaliteit van jouw werk. Het is daarom extra belangrijk dat je administratie niet in de weg gaat zitten. De tool van Stella is hiervoor de ideale oplossing.

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen en Stella 

Wanneer je aandacht uitgaat naar de kwaliteit van jouw werk, is het laatste waar je op zit te wachten een rommelige administratie. Al helemaal wanneer je door de nieuwe Wet kwaliteitsborging bouw extra tijd kwijt bent met het controleren van je eigen werk. Een rommelige administratie neemt meer van je kostbare tijd in beslag. Wanneer je gebruik gaat maken van ons softwareplatform, los je dit probleem op. Wanneer de nieuwe Wet kwaliteitsborging bouw ingaat, hoef je geen extra tijd te investeren in jouw administratie. Je kunt jouw werkadministratie op een efficiënte en overzichtelijke manier bijhouden. Omdat ons platform volledig is gericht op vakmensen in de bouw, voldoet het platform aan alle eisen die je nodig hebt als professional.

Samengevat

Op 1 januari 2024 gaat er een nieuwe wet in. De Wet kwaliteitsborging voor de bouw (Wkb) moet ervoor zorgen dat de kwaliteit van het werk in de bouw wordt gecontroleerd en verbeterd. Onafhankelijke kwaliteitscontroleurs zullen tijdens de ontwerpfase en op de bouwplaats controles uitvoeren om te kijken of de bouwers zich houden aan de kwaliteitsborging wet. Omdat er meer tijd gaat zitten in het controleren van de kwaliteit van het werk met de komst van de nieuwe Wkb, is het belangrijk dat je werkadministratie op orde is, zodat je daar geen extra tijd aan hoeft te besteden.

De werkadministratiesoftware van Stella is speciaal gemaakt voor vakmmensen en maakt jouw leven als zelfstandige een stuk gemakkelijker. Hierdoor kan jij je alvast voorbereiden op de Wkb en je nog meer gaan focussen op het leveren van kwaliteit aan jouw klanten!

Klaar om Stella
30 dagen gratis
te proberen?

Met Stella maak je supersnel facturen en offertes met uitgebreide calculaties.

Vele vakmensen gingen je al voor
Maak een proefperiode aan