Wat moet er op een factuur staan?

De Belastingdienst stelt eisen aan facturen. Dit zijn de verplichte gegevens voor een factuur. Wat moet er op een factuur staan? We vertellen het je in deze blog.

Naam en adres opdrachtgever

Je moet de volledige naam van je klant noemen. Is jouw opdrachtgever een bedrijf? Dan kun je de officiële naam van jouw opdrachtgever gemakkelijk opzoeken in de Kamer van Koophandel. Als je hier dan toch kijkt, check dan ook direct even of je het juiste adres hebt. Dan weet je zeker dat je factuur juist aankomt.

Datum

Een van de verplichte gegevens factuur is de datum. Noem dus de datum waarop de factuur is gemaakt. Vermeld daarnaast de datum waarop de betaling moet zijn gedaan door de klant.

Goederen of diensten

Je moet opschrijven welke dienst je hebt geleverd of welke materialen je hebt geleverd. Zo is voor iedereen duidelijk wat je factureert.

Bedrag en btw

Meestal schrijf je per factuurregel op wat het bedrag exclusief BTW is en welk BTW tarief geldt. Onderaan de factuur moet je het totaalbedrag exclusief BTW noemen. Daaronder zet je het BTW bedrag en als laatste het bedrag inclusief BTW. Het kan zijn dat je twee BTW percentages moet gebruiken op 1 factuur. Je moet dan de BTW bedragen los laten zien per BTW percentage. 

Doorlopend factuurnummer

Hier gaat het regelmatig fout: je mag niet zomaar een factuurnummer bepalen. Elke factuur die je maakt krijgt een opeenvolgend nummer. Je mag dus wel zelf het eerste factuurnummer bepalen. Vanaf dan moet je doornummeren. Je eerste factuur is bijvoorbeeld nummer 2020001, je tweede factuur heeft factuur nummer 2020002 en zo verder. Dit doornummeren is verplicht. Dan kan de belastingdienst vaststellen dat er geen facturen missen in je boekhouding. Het eerste factuurnummer bepalen is dus belangrijk. Probeer dit zo eenvoudig mogelijk te houden. Dan is het doornummeren erg makkelijk.

Wat is nog meer belangrijk?

Wacht niet te lang met het maken van de factuur. Officieel moet dit binnen een maand nadat je het werk hebt gedaan, maar dit is voor de belastingdienst vaak niet zo belangrijk. Het is wel belangrijk om al je facturen goed te bewaren. Je bent verplicht deze 7 jaar te bewaren.

Conclusie:

In deze blog geven we antwoord op de vraag: Wat moet er op een factuur staan? We hebben uitgelegd dat de belastingdienst een aantal dingen wilt kunnen zien. Zorg dat je aan deze eisen voldoet, want anders kun je problemen krijgen met de belastingdienst.

Facturatie vereenvoudigen met Stella

Vooral het doornummeren is iets waar je scherp op moet zijn. Zeker als je heel veel facturen moet maken. Stella neemt je deze hoofdpijn uit handen. In Stella staan zaken als de datum en klantgegevens altijd al goed. Ook nummert Stella automatisch voor je door. BTW berekenen gaat ook automatisch en de factuur voldoet dus altijd aan de eisen. Je kunt eenvoudig vanuit je offertes facturen maken en dat zelfs in delen. Daarnaast is Stella digitaal en blijven al je facturen automatisch 7 jaar bewaard. Stella is helemaal ingericht op de zelfstandige vakman in de bouw en erg makkelijk in gebruik. Probeer nu 30 dagen gratis uit!

Klaar om Stella
30 dagen gratis
te proberen?

Met Stella maak je supersnel facturen en offertes met uitgebreide calculaties.

Vele vakmensen gingen je al voor
Maak een proefperiode aan